Velferdsalliansen EAPN Norway skal i 2020 dele ut Tommel opp-prisen for fjerde gang, og ønsker å få inn så mange gode bidrag som mulig. Prisen skal gå til en journalist som har belyst fattigdom og mennesker som opplever fattigdom, med verdighet, respekt og på en nyansert måte. 

Kamzy og Jon Inge Hansen 002Prisutdelingen i 2019: Varaordfører i Oslo, Kamzy Gunaratnam (Ap), delte ut Tommel opp-prisen til Jon-Inge Hansen fra avisa Varden.

Tommel opp-prisen skal oppfordre til satsing på journalistikk som løfter stemmene og historiene til mennesker som opplever fattigdom og utenforskap, og inkluderer dem i den offentlige samtalen. Dette er viktig for å bryte ned fordommer, og spre kunnskap om fattigdommens årsaker og konsekvenser i samfunnet rundt oss.

Selv om tall og statistikk er nyttige for å følge utviklingen innen ulikhet og fattigdom, mener vi at god journalistisk formidling, som viser ansiktene og historiene bak tallene, er langt mer effektivt for å øke bevisstheten rundt fattigdomsproblemet.

 

Hvem kan sende inn bidrag? Hva må sendes inn? Og hvilke bidrag vurderes?

Alle er velkomne til å sende inn forslag til mulige prisvinnere. Forslaget sendes inn på e-post, som må inneholde en direktelenke til bidraget som nomineres, eller et bidrag i filformat. Vi tar imot bidrag i alle medieformater – eksempelvis skriftlige artikler, radioprogram, podcast, TV-program, dokumentarfilm etc.

For at et bidrag skal vurderes som en mulig prisvinner må fattigdom være et sentralt tema. Det må gå tydelig fram når og hvor bidraget er publisert og hvem som har utarbeidet det.

 

Eksempel på en tidligere vinner

Fjorårets pris gikk til Jon-Inge Hansen fra Varden, for sakene Hvorfor jobber så få somaliere? og De flykter til fred, frihet – og fattigdom.

Juryen begrunnet valget med at han gjennom to dyptgående artikler satte menneskene og problemstillingene de opplever i sentrum, og formidlet deres erfaringer fra ulike vinkler med en sannhetssøkende objektivitet i bunn.

 

Har du eller noen du kjenner gjort et journalistisk arbeid som fortjener å nomineres til årets pris? Eller har du lest, sett eller hørt noe som fortjener en nominasjon?

Send inn et bidrag innen 10. august til Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den. og merk e-posten «journalistpris».

Vi planlegger å dele ut årets pris den 17. oktober på Verdensdagen for avskaffelse av fattigdom.