Den 11. mai 2023 ble revidert statsbudsjett for 2023 lagt frem av regjeringen Støre. Her er noen av...
Nyhet
Energy poverty i Norge
Velferdsalliansen ⋅ 7. desember 2021
I Europa har man lenge snakket om begrepet energy poverty og konsekvensene av det.
I Europa har man lenge snakket om begrepet energy poverty og konsekvensene av det. Det kan defineres som en mangel på energitjenester som er trygge, rimelige og pålitelige. Frem til nå har få nordmenn måtte forholde seg til en slik hverdag, og de fleste av oss har kunnet bruke strøm relativt ubekymret. I dag ser vi at energy poverty er et voksende problem for flere husholdninger. De høye strømprisene påvirker spesielt mennesker med vedvarende lavinntekt, men har også konsekvenser for mange andre husholdninger.
Strømregningen kan i løpet av vinteren øke med 10 000 til 25 000 kr. For en helt vanlig familie er allerede dette en ny, stor og uforutsett utgift, og for en familie med lavinntekt kan dette være dråpen som får begeret til å renne over. Vi kan lese om studenter som dusjer på treningssenter for å spare strøm, om pensjonister som ikke har råd til oppvarming og barnefamilier som får merkbar lavere livskvalitet. I en moderne velferdsstat er dette historier som ikke hører hjemme.
En kombinasjon av lavinntekt, høye strømpriser og dårlig isolerte hus fører til at flere og flere opplever energifattigdom i Norge. For å spare penger spiser folk mindre, de kjøper ikke varme klær og fryser i sine egne hjem. Mange er redde for vinteren og i en undersøkelse Ipsos har gjort for strømselskapet Norgesenergi viser at syv av ti frykter strømprisene fremover. Det er på tide at beslutningstakerne våre forstår at energipolitikk er sosialpolitikk, og at vi ikke kommer unna debatten om utviklingen av fattigdom når vi diskuterer energi. Når strømprisrekordene sprenger dag etter dag, mens gradene kryper nedover og nedover vokser uroen i flere husholdninger.
Vi observerer at regjeringen arbeider med tiltak for å lette kostnadsbyrden, men vi frykter det er for lite, for sent. Vi er skuffet over at beslutningstakerne våre i flere måneder har sett faresignalene og hørt budskapet fra både fagfolk og forbrukere, uten å ta tilstrekkelig tak i problemet. At det nå varsles om forebyggende tiltak er bra og viktig, men nyheten om at det ikke kommer lettelser før etter jul betyr at mange går en mørk og kald tid i møte. Vi forventer at regjeringen så raskt det lar seg gjøre, legger frem tiltak som sikrer at de utsatte gruppene både på kort og lang sikt.
Flere nyheter: