Nyhet

Hvem bør vinne årets journalistpris? Send oss bidrag!

6. mai 2021

Velferdsalliansen EAPN Norway skal i 2021 dele ut Tommel opp-prisen for femte gang, og ønsker å få inn så mange gode bidrag som mulig. Prisen skal gå til en journalist som har belyst fattigdom og mennesker som opplever fattigdom på en verdig, respektfull og nyansert måte.
Prisutdelingen i 2020: Bergens Tidende, ved Liv Skotheim og Kjersti Mjør, vant for artikkelserien «Historier om fattigdom».

Velferdsalliansen EAPN Norway skal i 2021 dele ut Tommel opp-prisen for femte gang, og ønsker å få inn så mange gode bidrag som mulig. Prisen skal gå til en journalist som har belyst fattigdom og mennesker som opplever fattigdom på en verdig, respektfull og nyansert måte.

 

Tommel opp-prisen skal oppfordre til satsing på journalistikk som løfter stemmene og historiene til mennesker som opplever fattigdom og utenforskap, og inkluderer dem i den offentlige samtalen. Dette er viktig for å bryte ned fordommer og spre kunnskap om fattigdommens årsaker og konsekvenser i samfunnet rundt oss.

Selv om tall og statistikk er nyttig for å følge utviklingen innen ulikhet og fattigdom, mener vi at god journalistisk formidling, som viser ansiktene og historiene bak tallene, er langt mer effektivt for å øke bevisstheten rundt fattigdomsproblemet. Som ordføreren i Oslo sa på fjorårets prisutdeling, så er fattigdom et problem for enkeltindivider som har navn, adresse, alder, kjønn og etnisitet.

 

Hvem kan sende inn bidrag? Hva må sendes inn? Og hvilke bidrag vurderes?

Alle er velkomne til å sende inn forslag til mulige prisvinnere. Forslaget sendes inn på e-post, som må inneholde en direktelenke til bidraget som nomineres, eller et bidrag i filformat. Vi tar imot bidrag i alle medieformater – eksempelvis skriftlige artikler, radioprogram, podkast, TV-program, dokumentarfilm etc.

For at et bidrag skal vurderes som en mulig prisvinner må fattigdom være et sentralt tema. Det må også gå tydelig frem når og hvor bidraget er publisert og hvem som har utarbeidet det.

 

Eksempel på en tidligere vinner

Fjorårets Tommel opp-pris gikk til Bergens Tidende, ved journalistene Liv Skotheim og Kjersti Mjør, for artikkelserien «Historier om fattigdom».

Juryen begrunnet valget med at historiene opplevdes ektefølte, da de kom direkte fra personer i utsatte grupper og fortalte om egen fattigdom. Gjennom artikkelserien ga journalistene et ansikt til problematikken, og de bidro til å løfte stemmene til både usynlige og ofte stigmatiserte grupper i samfunnet. Les mer om fjorårets prisvinnere her.

 

Har du eller noen du kjenner gjort et journalistisk arbeid som fortjener å nomineres til årets Tommel opp-pris? Eller har du lest, sett eller hørt noe som fortjener en nominasjon?

Send inn et bidrag innen 15. juni til post@velferdsalliansen.no og merk e-posten «journalistpris».

Vi planlegger å dele ut årets Tommel opp-pris den 17. oktober, som er Verdensdagen for avskaffelse av fattigdom.

Flere nyheter:

Vedum gir og Vedum tar

I går presenterte finansminister Trygve Slagsvold Vedum årets reviderte statsbudsjett, og med det har han omsider avslørt hva...