Nyhet

Økte levekostnader

Velferdsalliansen ⋅ 13. juni 2023

Velferdsalliansen EAPN Norway er bekymret for hvilke konsekveser dette vil ha for økonomisk utsatte grupper.

I dag, mandag 13. juni kan vi lese i VG at vi må forvente høyere levekostnader fremover. Velferdsalliansen EAPN Norway er bekymret for hvilke konsekveser dette vil ha for økonomisk utsatte grupper. 

I forrige uke kom Statisktisk Sentralbyrå med prognoser som ikke spår en spesielt lys fremtid for den økonomiske situasjonen. De forventer at matprisene vil fortsette å øke, at strømprisene allerede er på et høyt nivå og vil stige i fremtiden, og at vi kan forvente oss en dobbel renteøkning i juli. Dette kommer i tillegg til høye drivstoffpriser og generell kostnadsvekst i samfunnet. 

Norge er et land med gode forutsetninger for å takle vanskelige tider. Til tross for dette er det flere grupper som allerede kjenner på kostnadstrykket og som er bekymret for fremtiden. Barnefamilier, single, pensjonister, de med høye lån, uføre og mennesker med lav tilknytning til arbeidsmarkedet. 

I et sitat fra statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) sier han at regjeringen er opptatt av disse gruppene: «Vi skal føre en politikk for rettferdig fordeling. Skattelettene skal komme til de med lavere inntekter. De med utsatt økonomi skal få rimeligere barnehager, billigere SFO og det blir lavere ferjetakster. Så har vi økt bostøtten og sosialstøtten. Og vi vil være spesielt oppmerksom på hvordan situasjonen til utsatte grupper utvikler seg fremover».

Velferdsalliansen EAPN Norway er derimot ikke like trygge på regjeringens innsats. For de som lever lønning til lønning er det idag lite rom for den økende prisveksten eller uforutsette hendelser. Dette kan velte privatøkonomien til mange som idag befinner seg på knivseggen. Vi opplever vage og lite forpliktende uttalelser som ikke fører til reelle lettelser 

Flere nyheter:

Vedum gir og Vedum tar

I går presenterte finansminister Trygve Slagsvold Vedum årets reviderte statsbudsjett, og med det har han omsider avslørt hva...