Nyhet

Petter Nyquist- vinner av Tommel opp-prisen

På den internasjonale dagen for avskaffelse av fattigdom mottok Petter Nyquist Tommel Opp-prisen 2023 for sitt journalistiske arbeid, og for å belyse fattigdom på en respektfull måte.  

Tekst: Ingrid Eitrem

Den 17. oktober var det duket for utdeling av Tommel opp-prisen på Sentralen i Oslo. Karin Andersen, tidligere stortingsrepresentant for SV, delte ut prisen. Tommel opp-prisen deles ut av Velferdsalliansen hvert år til en journalist som bryter ned fordommer om mennesker som lever i fattigdom. Gjennom en rekke serier på TV2, slik som Petter Uteligger, har Petter Nyquist latt personer i utsatte grupper fortelle om sin egen situasjon. Gjennom tv-seriene har han bidratt til å løfte stemmene til både usynlige og ofte stigmatiserte grupper i samfunnet som opplever fattigdom og utenforskap. Han har inkludert dem i den offentlige samtalen på en verdig måte.  

 

Bakgrunnen for programmene 

Tidligere drev Petter Nyquist på med ekspedisjoner og jobbet som kameramann. I 2010 skulle han prøve å bestige et fjell sammen med en god venn, men det gikk ikke som de ville. I stedet bestemte de seg for å gjøre noe helt annet. Påfølgende år krysset de Las Vegas på langs med en ekspedisjonspulke med skateboardhjul på. Da skjedde det noe. I Las Vegas traff de på veldig mange mennesker som av forskjellige grunner hadde havnet på utsiden av samfunnet.  

– Vi ble fortalt av Las Vegas var den byen som bryr seg minst om de menneskene som faller utenfor i USA, så vi tilbrakte noe tid med dem, og det fikk meg til å tenke og reflektere på en annen måte enn jeg hadde gjort før. For hvem er de menneskene som jeg går forbi her i Oslo? Det var utgangspunktet som gjorde meg nysgjerrig. Da jeg ikke er en teoretiker, men en praktiker var den eneste måten jeg kunne prøve å forstå det på selv, var ved å bo på gata. Det var det som resulterte i at jeg i noen år valgte å gå ut i første omgang av nysgjerrighet, sier Petter Nyquist. 

– Jeg vil jo selvsagt aldri kunne føle på det samme som de som bor på gata, som gjerne er mennesker med en bagasje. Men det nærmeste jeg kunne gjøre for å forstå var å leve som dem, forsetter han.  

 

Å møte enkeltmennesker 

– Det er sjelden at jeg har forandret meg så mye på et så kort tidsrom som i den tiden jeg spilte inn tv-programmene. Det endret mine syn og holdninger ovenfor mennesker i utfordrende situasjoner, og ikke minst også mine egne verdier, forteller Petter.  

Det er nettopp møtene med mennesker som ofte mange har fordommer imot, som blir forhåndsdømt og som gjerne har et stempel som Petter trekker frem som viktig. Og ikke minst å ha tid. Å møte enkeltmennesker, for den de er og for den livssituasjonen de befinner seg i. Det er gjennom alle møtene at engasjementet blir vekket. Gjennom tv-programmene har han fått større forståelse for utfordringene mange som lever i fattigdom opplever.  

– Jeg har et hjerte for de som faller utenfor, fordi jeg tror at vi som samfunn kan gjøre så utrolig mye mer for å være med å bidra til at alle kan bli mer inkludert, og som forhåpentligvis kan skape et litt varmere samfunn. Gjennom det jeg lager av programmer på TV håper jeg at det kan gi alle et innblikk i en verden som veldig mange er skånet for, og gi en forståelse av hvor krevende det er, og at vi kan gjøre så ufattelig mye mer for dem, fortsetter Petter.  

 

Egen stiftelse 

Hans livsfilosofi har blitt: hva kan jeg gjøre for å skape et lyspunkt i hverdagen til noen? Mange tror at Petter Nyquist bare lager dokumentarer, men han driver også Stiftelsen Petter uteligger. Stiftelsen dreier seg om å få glede inn i hverdagen til de menneskene som sliter med rus og for de pårørende. 

– Det dreier seg om de små tingene som kan bidra til litt bedre livskvalitet. Om det dreier seg om å dra på kino, på et kunstmuseum, alpakkavandring eller pizzabakekurs. Det er fint å se at det kan fremskape noen smil, noe glede og positivitet inn i hverdagen. For det er det mange som har det tøft og tungt, og hverdagen er til tider utfordrende og mørk for mange av de jeg møter, men da har de i alle fall noe hyggelig å huske tilbake på, sier Petter.  

 

Torshov-prosjektet 

Petter Nyquist forteller at i forbindelse med serien Petter- der ingen vil bo  kunne han bodd på Torshov permanent, og ha hatt mer enn nok med å bistå og hjelpe, eller bare sitte og prate. Det er mange som har enormt mye på hjerte, masse bekymringer og som opplever mye ensomhet. Han mener at det er alt for få ressurser som blir satt av til de som sliter, men at man ikke skal kimse av alle de fine folka som jobber med det, som har et brennende engasjement, og som ønsker å bidra. Problemet er at det er underbemanning.  

– Ofte har de 40 stykker som de skal hjelpe eller følge opp i løpet av en måned. Det er ikke enkelt det. Folk trenger mye hjelp. Det er derfor viktig å få belyst fattigdoms- og ensomhetsproblematikken igjen og igjen for å få folk til å forstå. Forhåpentligvis kan det lede til at politikere sørger for mer midler slik at det kan føre til bedre oppfølging, ytrer Petter.  

Han trekker frem at det er ganske mange ting man kan begynne å ta tak i, for eksempel at det kan bli flere gratis tilbud for ungdom eller barn. Det dreier seg rett og slett om å inkludere flere.  

  

Det offentlige kan gjøre mer 

– Det finnes alltid et forbedringspotensial i det offentlige. Jeg kjenner flere som for eksempel kommer fra behandling mot rus som blir plassert i et område som er belastet hvor det er mange andre som ruser seg, og så plasserer vi dem i et område hvor de får mest mulig motstand. Hva er sannsynligheten for at noen som har levd et langt og krevende liv skal klare å forholde seg rusfrie og skape en meningsfull hverdag hvor de ikke faller tilbake? Hva gjør det med selvbildet, spør han. 

Petter mener at vi kan gjøre mye mer, og at vi har sviktet på mange områder. Det handler mye om kommunikasjon. I stedet for å vite at man har krav på noe, må man finne det ut selv. Det er mange som ikke har kapasitet til det. 

Han legger likevel til at det gjøres mye bra. 

– Det er mye takket være de enkeltmenneskene som for eksempel jobber i NAV eller i en frivillig organisasjon som har vært med og gjort at noen har følt seg sett, som har bygget en relasjon og skapt tillit, og som klarer å få noen i en positiv retning og til å ta gode valg, avslutter han.  

Petter Nyquist (Foto: Ingrid Eitrem)

Partnerskapskonferansen 2024

Den 9.april var det duket for Partnerskapskonferansen 2024 på Gardermoen. Velferdsalliansen EAPN Norway deltok i en panelsamtale med...